moskee Gouda

De eerste moskee die ik -aanvankelijk samen met Victor Veldhuizen van Zanten- heb ontworpen is moskee Nour in Gouda. Aan de rand van de binnenstad, bezit de stichting een bouwvallig pand dat dienst doet als moskee. Na sloop, de locatie voor nieuwbouw. Strakke stedebouwkundige randvoorwaarden -belendingen, kavel, kapvorm, goothoogte, parcelering, programma, beschermd stadsgezicht-, zijn in hoge mate bepalend voor het plan. Op de begane grond, is de entree met schoenengarderobe, het sanitaire gedeelte, de leslokealen, de bidruimte voor de vrouwen, het kantoor en de woningentree. Op de verdieping de bidruimte voor de mannen, en op de tweede verdieping de woning van de Imam. Terwille van de monumentaliteit en als uitdrukking van het bijzondere karakter van het gebouw, zijn de toegangsdeuren en het ronde raam op de verdieping samen een vorm. De minaret is niet meer dan een silhouet, uitgevoerd in aluminium buizen, symbool voor het verlangen. Het gebouw wordt genomineerd voor de Aga Khan Award of Architecture.