Moskee in Amersfoort

In een moskee, ben je een beetje in Marokko

Wanneer ik aan het ontwerpen van een moskee begin, raadpleeg ik boeken over de Marokkaanse islamitische architectuur, en denk ik terug aan Andalusie, de architectuur van Granada, Cordoba, Sevilla.

Een andere inspiratiebron is mijn opdrachtgever. Kom je een moskee binnen, ben je een beetje in Marokko. Beelden van Marokko aangedragen door de opdrachtgever. Letterlijk wanneer er een aardewerk model van de minaret van Marrakesh voor me wordt neer gezet. En Hollandse baksteen in Amersfoort waar we samen naar gaan kijken, en de koepel van de Flint, die Abdelkarim en Azdin me lieten zien. Al die beelden samen gaan een geheel vormen. Zo ontstaat er een gebouw die naar twee culturen verwijst, naar Marokko, maar ook naar Nederland en Amersfoort. In 2007 is de moskee El Fath, (2500m2 bvo), aan de Zangvogelweg in Amersfoort gereed gekomen.