uitbreiding monument Amsterdam

Het gebouw van moskee El Hijra is een gemeentelijk monument. Vooral het hoge gedeelte waar nu de gebedsruimte is, wordt als waardevol gezien. De eenlaagse aanbouw is dat niet en mag gesloopt worden, om plaats te maken voor een nieuwe gebedszaal op de begane grond en lokalen en andere ruimtes op de verdieping. Voor de toekomst wordt onder de nieuwbouw een kelder gemaakt.

De nieuwbouw is  veelhoekig en gericht naar Mekka, de zogenaamde qibla. De verdieping heeft een gevel met ramen die verstopt zijn achter muurtjes, die qua kleur overeen komen met het metselwerk van de huidige moskee. De begane grond gevel wordt opgetrokken uit donker metselwerk met daarvoor kolommen geplaatst. Kolommen zoals die ook bij het bestaande gebouw voorkomen. Ook zijn de betonbanden en de grote kozijnen wat indeling kleur en details betreft, overgenomen van het bestaande gebouw.

Het dak van de nieuwbouw, is van groen voorgekleurd zink, met in het midden een daklicht, die de verdieping en via een vide ook de begane grond van daglicht voorziet.

Eerst zal de nieuwbouw worden gerealiseerd, zodat de huidige gebedszaal gewoon gebruikt kan blijven worden. Nadat de nieuwbouw klaar is wordt ook het bestaande gebouw aangepakt. De huidige indeling van de begane grond wordt op de schop genomen. Er komen onder andere nieuwe sanitaire- en wassingsruimtes. Ook wordt de huidige gebedszaal thermisch geïsoleerd, en komt er achterzet-beglazing achter de grote verticale raampartijen.

Als ook de oudbouw is gerenoveerd, kunnen oud en nieuwbouw met elkaar worden verbonden.

Het gebouw komt veel meer dan nu het geval is op het plein te liggen.